Voorkomen van darmkanker

Helaas is darmkanker net als andere vormen van kanker (zoals bijvoorbeeld longkanker, prostaatkanker, borstkanker) niet volledig uit te sluiten door een gezonde levensstijl. Toch kan men het risico op darmkanker verkleinen door gezonder te leven. Dit kan op ieder moment in het leven, want ook na een ongezonde levensstijl kan men het risico op het krijgen van darmkanker voor de rest van het leven verkleinen door gezonder te gaan leven.

Hoewel overgewicht niet goed is, is ondergewicht ook niet gezond. Mensen met een ondergewicht, ofwel een queteletindex (QI)/Body Mass Index (BMI) van 18,5 – 25 hebben een verhoogde kans op het krijgen van darmkanker. Zorg dus dat je lichaamsgewicht op peil blijft. Zorg daarnaast voor genoeg lichaamsbeweging. Dit hoeft niet per se te betekenen dat men actief moet gaan sporten, ook recreatief wandelen, fietsen en zwemmen is goed voor de lichaamsbeweging. Let er wel op dat men dit regelmatig doet en ook gedurende een bepaalde periode. Een wandeling van 100 meter naar de brievenbus of de winkel wordt dus niet bedoelt met wandelen en ook een eenmalig fietstochtje naar een vriend 10 minuten verderop, wordt niet gezien als regelmatige lichaamsbeweging.

Het letten op eten en drinken verlaagt het risico op het krijgen van darmkanker. Meer dan 500 gram rood vlees (rundvlees, varkensvlees, geitenvlees en lamsvlees) alsmede verwerkt vlees (zoals salami en bewerkte ham) kan risicoverhogend werken. Probeer je dus te houden aan de maximale hoeveelheden rood vlees en probeer verwerkt vlees te vermijden. Vezelrijke voeding echter beperken het risico op darmkanker sterk. Dit zijn vooral de oplosbare vezels die veel in groenten, fruit en peulvruchten voorkomen.

Als laatste is het aan te raden om niet al te grote hoeveelheden alcoholhoudende dranken te nuttigen, aangezien ook alcohol een verhoogde kans op darmkanker met zich meebrengt. Daarbij heeft alcohol meerdere mogelijke nadelige bijeffecten.