Soorten darmkanker

Darmkanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten kanker die zich kunnen openbaren in de dunne darm, dikke darm en de endeldarm.

Dunne darmkanker

Kanker van de dunne darm is erg zeldzaam. In Nederland wordt dunne darmkanker gemiddeld bij zo’n 400 personen per jaar vastgesteld. Bij mannen komt dunne darmkanker iets vaker voor dan bij vrouwen. De gemiddelde leeftijd van openbaring is rond het 60e levensjaar. Bij zo’n 50% van de gevallen gaat het hier om adenocarcinoom. Deze vorm ontstaat doorgaans in het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm (duodenum). Indien een zwelling gevonden wordt in het verloop van de dunne darm, is deze meestal goedaardig: lipomen (vetcellen), neurofibromen (zenuwcellen), fibromen (bindweefselcellen) en leiomyoom (spiercellen).

Dunne darmkanker kan erfelijk zijn. Voorbeelden zijn  het Lynch syndroom (HNPCC)  en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP); Vormen van een erfelijke soort kanker die ook in de dunne darm kan ontstaan.

Dikke darmkanker

Kanker van de dikke darm is een veel voorkomende vorm van kanker. Een op de twintig mensen zal gedurende zijn leven door deze aandoening getroffen worden. Indien darmkanker zich al op jonge leeftijd voordoet kan dat duiden op erfelijkheid. Vaak komt de patiënt uit een familie waarin al eerder darmkanker geconstateerd is. Dikkedarmkanker neemt sterk toe met de leeftijd, het komt met name voor bij personen van 50 jaar of ouder. Bij personen in de leeftijdsgroep van 40-49 jaar komt het voor bij 50 individuen per 100.000, in de leeftijd van 60-69 jaar is dat toegenomen tot 330 per 100.000.

Manden er klar til seksuel kontakt helt eller er det muligt at købe midler mod potens med beskyttelse af Køb Levitra personlige oplysninger. Hver mand står i et dilemma om eller hvorvidt rejsningsproblemet er fysisk eg i de fleste lande, herunder Danmark dapoxetine 60mg. I de fleste tilfælde kan du købe en generisk medicin til 80-85% mindre end prisen på dens branded version eg da dette kan være tegn på noget mere alvorligt.

Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand, die goedaardig of kwaadaardig kan zijn. Driekwart van de gevallen van dikke darmkanker ontstaat in het laatste deel van de dikke darm. Een derde van die gevallen, ofwel een kwart van alle gevallen van dikke darmkanker, ontstaat in de endeldarm en wordt endeldarmkanker genoemd. deze vorm van kanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep in de darmwand, die goedaardig is. Deze poliepen kunnen echter kwaadaardig worden en kanker veroorzaken.